Пн-Пт - з 9.00 до 19.00 Сб - з 10.00 до 16.00 Нд - вихідний

Основи більярда: як правильно тримати кий

  • Основи більярда: як правильно тримати кий

Гра в більярд - не тільки спортивна розвага, а й мистецтво. Щоб досягти в ній хоча б найменший висот, необхідно досконально знати стратегію. Так вважає переважна більшість новачків, які, прочитавши одну книгу про білліарде, вважають, що вже здатні добре грати і стабільно вигравати. Однак так не буває. Згідно з народною мудрістю, теорія без практики марна. Тому доведеться чимало потрудитися, щоб змагатися з професіоналами на рівних.

Одним з вирішальних факторів успішної гри в більярд є стійка. І, мабуть, найважливішим її елементів є правильний хват. Тому питанням, як правильно тримати кий більярдний, повинні в першу чергу задаватися все новачки.

Більярд: як правильно тримати кий

Кожен успішний спортсмен-більярдист починав з основ, відпрацьовуючи індивідуальну стійку і вивчаючи, як тримати кий в більярді. Для того, щоб отримати хороші результати і задоволення від гри, потрібно враховувати наступні нюанси:

  • Хват. Кий потрібно взяти домінантною рукою на відстані 10-13 см від підстави. Як правило, ця ділянка позначенf. Утримувати потрібно міцно, але рука повинна бути максимально розслабленою. Найбільш часта помилка початківців більярдистів - надмірно міцний хват. Коли кисть руки занадто напружена, неможливо зробити точний удар по битку.
  • Стойка. Потрібно прийняти зручну позу: нахилитися над столом таким чином, щоб прицільний очей розташовувався над лінією удару. При цьому друге око повинен знаходитися в одній вертикальній площині з першим. Ноги напружувати не слід, як і будь-які інші м'язи, тіло повинно бути максимально розслабленим.
  • Міст. Так в більярді іменується положення другої руки. Як тримати кий, залежить від конкретної ситуації. Якщо биток знаходиться в безпосередній близькості від борту, потрібно пальці уперти в борт, якщо на видаленні 15-20 см, долоню розташувати на борту. В інших випадках долоню розміщується на полотні, пальці розставляються, кісточки трохи піднімають, а великий палець розташовується під розгорнутим кутом до вказівного - це класичний відкритий міст, застосовуваний для прицільних несильних ударів. Для силової атаки використовується закритий міст.

Як правильно тримати кий при прицілі

При прицілі важливо точно відрегулювати місце удару. У найпростішому варіанті точка докладання розташовується строго по центру битка. Якщо потрібно закрутити кулю вліво або вправо, застосовується «лівий гвинт» або «правий гвинт», точка дотику наклейки кия з битком зміщується в відповідну сторону. У деяких випадках потрібно додати кулі вертикально обертання. Тоді по ньому потрібно вдарити трохи вище центру ( «прямий гвинт») або трохи нижче ( «зворотний гвинт»).

Як правильно тримати кий при ударі

Перед скоєнням удару важливо проконтролювати положення робочої руки. Кут між ліктем і передпліччям повинен бути близьким до прямого, лікоть потрібно розташувати у вертикальній площині над лінією удару, максимально розслабити руку, контролюючи хват.

Сам удар повинен бути досить різким, потрібно саме вдарити по битку, а не штовхнути його. Після торкання з кулею кий повинен просунутися вперед на 2-3 см.

Якщо новачок врахує рекомендації, як правильно тримати кий, відпрацює максимально зручну правильну стійку, його гра відразу ж стане на порядок результативніше.

Схожі статті
Як правильно бити по кулі в більярді?
› Як правильно бити по кулі в більярді?

Для всіх, хто тільки відкриває більярд, перші кроки будуть однаковими. Насамперед потрібно поставити...

51169 10.05.2017
»
Як правильно бити свояки в більярді
› Як правильно бити свояки в більярді

Більярд є відомою і досить популярною грою, в яку грають і чоловіки, і жінки. Приємно збиратися післ...

11776 25.06.2021
»
Допоможемо з будь-яких питань