Пн-Пт - з 9.00 до 19.00 Сб - з 10.00 до 16.00 Нд - вихідний

Догляд за більярдним столом

  • Догляд за більярдним столом

Якість гри в більярд багато в чому залежить від стану інвентарю для цієї гри. Особливо від ігрового поля, тобто столу. Але далеко не всі знають як чистити більярдний стіл. Варто відразу відкинути всі звичні чистячі і миючі засоби, так як в цьому випадку вони не тільки не приносять користі, а й шкодять - дуже легко можна пошкодити сукно або дерево. Те ж саме стосується і щіток, губок, води і т.п. Догляд за столом - справа делікатна, і вимагає терпіння, а також спеціальних аксесуарів.

Перелік необхідних аксесуарів невеликий, всього кілька предметів:

  • Поліроль для дерева;
  • М'яке ганчір'я для полірування дерева;
  • Засіб для сукна;
  • Щітка з кінським ворсом - коротким і довгим;
  • Ганчірка з мікрофібри;
  • Пилосос з круглою довгою насадкою.

Зазвичай користувачі замислюються про те, як чистити сукно на більярдному столі, вже тоді, коли воно неабияк засмічене. Як правило, крихтами крейди, пилом або ж, як найгірший варіант - плямами від пролитого напою або сигаретного попелу.

Якщо чистка планова, тобто плями відсутні, то все досить просто. Щіткою з кінського волоса пил просто змітається. Мести необхідно по ворсу полотна. Потім акуратно змести пил в лузи.

Якщо присутні крихти крейди, то потрібно застосувати спеціальний аерозоль, інакше можна тільки розмазати крейду по всьому полотну. Деякі користувачі радять пилососити сукно. Але насправді це не зовсім правильно. Сукно має певний натяг, який необхідний для якісної гри. І пилососом не так вже й складно це натяг порушити. Тому оптимальним рішенням буде використання аксесуарів, безпосередньо призначених для чищення. Тим більше, що коштують вони абсолютно недорого.

З плямами трохи складніше, особливо з пивними. Тому краще просто не пити ні пиво, ні кави, ні коктейлі над столом, точно так же, як і не ставити склянки і чашки на бортики. Існують спеціальні засоби, що дозволяють виводити плями з сукна. При цьому не можна користуватися водою або занадто мочити ганчірку в засіб для чищення. Ганчірка повинна бути ледве мокрою, для цих цілей краще всього брати шматок мікрофібри.

Частка інших деталей столу

Потім варто пропилососити лузи, в яких накопичується пил. Потужність роботи пилососа не повинна бути великою, краще взагалі поставити на мінімальну.

Далі догляд за більярдним столом передбачає чистку дерева. Це також делікатний процес, так як у виготовленні столу береться дорога деревина, на яку нанесено лакофарбове покриття для продовження терміну служби дерев'яних частин. Тому потрібно використовувати саме м'яке дрантя, яке застосовують для полірування меблів. І, відповідно, необхідна сама поліроль, найкраще купувати засіб, безпосередньо призначений для догляду за більярдним інвентарем. Натирати слід всі дерев'яні елементи столу, в тому числі і ніжки. Тут не потрібно надмірної сили, все робиться акуратно, з легким натиском.

Як подовжити життя більярдного столу

Навіть знаючи, як почистити більярдний стіл, краще не допускати появи плям. Занадто часта чистка призводить до зносу полотна, в подальшому його доведеться перетягувати. Крім того, щоб подовжити експлуатаційний термін столу, необхідно дотримуватися деяких правил.

Стіл повинен знаходитися в добре провітрюваному приміщенні, рівень вологості якого не перевищує 60%. Загальна температура в приміщенні повинна бути від 20 до 25 градусів, допускається лише незначне відхилення від даних показників.

Якщо потрібно перемістити стіл, то він розбирається, переносяться всі його частини, а потім збирається на новому місці. В іншому випадку легко можна порушити як цілісність дерев'яних частин, так і кріпильних елементів.

Схожі статті
Як доглядати за більярдним києм: основні правила
› Як доглядати за більярдним києм: основні правила

Гра в більярд немислима без столу, куль та кию. І кожен із цих предметів потребує своєчасного та нал...

4599 29.05.2017
»
Як доглядати за більярдним києм
› Як доглядати за більярдним києм

Гра в більярд немислима без столу, куль і кия. І кожен з цих предметів потребує своєчасного і належн...

5723 27.06.2017
»
Аксесуари для більярдного кия
› Аксесуари для більярдного кия

Для кожного гравця кий - річ особлива. Часто це ще і досить дорогий інструмент, особливо, якщо мова ...

3993 22.02.2021
»
Допоможемо з будь-яких питань