Пн-Пт - з 9.00 до 19.00 Сб - з 10.00 до 16.00 Нд - вихідний

Правила Російського більярду

Батьківщиною Російського більярду прийнято вважати Санкт-Петербург, адже саме завдяки Петру I в країні вперше заговорили про це красивому і стильному виді спорту. Далі розвиток гри відбувалося в Росії автономно, в зв'язку з чим сформувалися специфічні правила російського більярду, що відрізняються від традиційних європейських.

Ще в XIX ст. ніяких особливих канонів не було: великі лузи з подовженими гирлами, невеликі кулі ... Так тривало до тих пір, поки житель Пітера пан Фрейюерг не розроблені нове оснащення для шестилузного більярду, змінивши конструкцію столу і зменшивши розміри луз. Ця інтелектуальна гра з часом оформилася в кілька різновидів, які отримали назви - піраміди, найпростішою з яких є вільна піраміда, або американка.

Загальні правила гри в російський більярд

Незважаючи на те, що кожна з різновидів піраміди має свої особливості, існують загальні правила гри в російський більярд, характерні для будь-якої з версій. Наприклад, в професійному Російському більярді є свої вимоги до обладнання. Так, столи повинні бути обов'язково 12-футові тобто значно більші, ніж в американському пулі. Втім, для аматорських змагань можуть бути використані столи різних розмірів. Лузи при цьому вже, ніж в пулі, кулі важче, правил не так багато, але грати складніше. Якщо в пулі багато випадковостей, то в піраміді їх мінімум, а тому її можна назвати самої інтелектуальної різновидом гри.

розстановка куль

Кожна більярдна партія починається з процедури розстановки куль. На більярдному столі розташовується комплект з 15-ти куль, зазначених цифрами. Робиться це за допомогою спеціального трикутника, що дозволяє викласти кулі максимально близько один до одного. Передня куля повинна знаходитися строго по центру задньої половини ігрового поля, а основа піраміди - паралельно короткому борту.

Види ударів. Правильний і неправильний удари.

Початком удару прийнято вважати зіткнення наклейки кия з битком, а завершеним він вважається тільки після зупинки всіх куль. Правила гри російською більярді свідчать, що удар по битку повинен бути проведений набойкой кия по його поздовжній осі. Одна нога гравця при цьому повинна обов'язково торкатися підлоги. Всі удари діляться на прості і складні. До простих належать:

● Лівий боковик - удар по центру лівої половини битка.

● Правий боковик - удар по центру правої половини битка.

● Плапштос - основний удар в середню точку битка. Згідно із законом фізики, биток при цьому зупиняється в точці зіткнення з прицільною кулею і передає йому швидкість і напрям руху.

● Оттяжка - удар в нижню точку під центром битка. В результаті куля рухається вперед, обертаючись в зворотну сторону тому удар був нанесений нижче центру.

● Накат - удар в точку вище центру битка.

До складних ударів відносять:

● Лівий верхній і нижній боковики - по верхній і нижній точці лівої половини битка відповідно.

● Правий верхній і нижній боковики - по верхній і нижній точці правої половини битка відповідно.

Неправильні удари караються штрафами. Це відбувається в разі:

● якщо кий двічі торкнувся битка ( "подвійний удар");

● якщо удар проведена не наклейкою кия;

● якщо удар зроблений не по поздовжній осі кия;

● якщо жодна з ніг гравця не стосувалася статі при виконанні удару;

● якщо удар був виконаний до завершення попереднього (до повної зупинки куль);

● якщо кий не вдаряти по битку, а "проштовхує" його до зіткнення з прицільною кулею і ін.

Як проходить гра?

Правила в Російському більярді дозволяють бити будь-яким кулею з будь-якого, а також забивати в лузу як сам биток (свояка), так і інша куля. Правильно забиті в лузи кулі виносяться на полицю. У класичній піраміді переможцем стає той, хто швидше за інших учасників виграє 8 куль. Однак в комбінованій версії, яку називають також "московкою" або "сибіркою", рахунок ведеться по числам, які значаться на кулях. У цьому випадку виграє той, хто першим заробляє більше 71 очка. Якщо на забитому кулі немає номера, суперник сам вибирає, якого з куль він готовий позбутися. При неправильному ударі один з виграних куль повертається назад на стіл.

Історія цієї гри дуже динамічна і до сих пір не закінчена. Час від часу з'являються нові правила російського більярду, і стежити за оновленням Ви можете на сайті Федерації більярдного спорту України.

Схожі статті
Як навчитися грати в більярд
› Як навчитися грати в більярд

Багато гравців насправді не знають, як правильно грати в більярд, і продовжують забивати кулі так, я...

8049 10.05.2017
»
Історія виникнення більярду
› Історія виникнення більярду

Більярд по праву перебуває у списку елітарних ігор. У нього грали аристократи, дворяни, купці, прост...

9730 29.05.2017
»
Допоможемо з будь-яких питань