Пн-Пт - з 9.00 до 19.00 Сб - з 10.00 до 16.00 Нд - вихідний

З чого роблять більярдні кулі?

  • З чого роблять більярдні кулі?

Точний, добре розрахований удар дозволяє спритно забити кулю в лузу. Це вміння, постановка правильного удару, розрахунок оптимальної траєкторії вигострюються роками. Але чи всі залежить тільки від майстерності гравця в більярд? Як виявилося, ні. Важливу роль відіграє і те, з чого зроблена більярдна куля.

Так як більярд виник ще в Стародавньому світі, то і інвентар для нього виготовлявся відповідно до наявних на той момент технологій. Та й сама гра була дещо іншою, тоді навіть столу, як такого не існувало. Тому перші кулі робилися з підручних засобів з мінімальною обробкою - досить було того, що куля котиться по поверхні поля. Неважко здогадатися, що матеріалом служили дерево і камінь. Звичайно, не можна було говорити про точність, будь-якому розрахунку траєкторії і інших надлишків гри, які є на сьогоднішній день. Але на той момент вистачало того, що є.

Набагато пізніше, коли більярд почав удосконалюватися, став грою обраних, інвентар для нього стали виробляти з менш доступних і більш дорогих матеріалів. Однак найкращим вважалася слоняча кістка, причому, вона служила еталоном багато століть.

Дорогий еталон

На сьогоднішній день вважається шиком, коли для більярдної кулі матеріал береться з кістки слона. Хоча це занадто узагальнена назва. Насправді в виробництво йшли тільки бивні та ікла. Але і тут не все так просто. Ікла бралися виключно у слонячих самок, зважаючи на особливості їх структури і розташування каналу. Тільки ікла самки могли забезпечити ідеальне балансування отриманої кулі. Втім, самців теж долучили до виробництва - з їх бивнів робили киї.

Стати володарем такого інвентарю могла тільки дуже багата людина. Собівартість виготовлення куль для більярду піднімалася не тільки через якість матеріалу, але і за рахунок того, що для одного комплекту необхідно було вбити 2 дорослих особи слонів. Один бивень дозволяв виготовити всього лише 4 кулі, іноді - 5. Але і тут не все так просто. Ідеальним вважалася сировина, здобута тільки з індійських слонів, в той час як африканські були забраковані. Чим більш популярним ставав більярд, тим більше були масштаби знищення цих тварин. І тільки в XIX столітті була винайдена альтернатива слонової кістки.

Сучасні матеріали

Першим матеріалом, який виступив чудовою альтернативою, стала суміш колодію і камфори, названа целулоїдом. І деякий час цей матеріал і став саме тим, з чого роблять більярдні кулі. Правда, недовго - крихкість і недовговічність припали до вподоби гравцям, які викладали немалу суму за інвентар.

Тільки в середині XX століття вдалося отримати ідеальний матеріал, який використовується по сьогоднішній день, і вважається кращим з кращих. Звичайно, є й інші матеріали, але вони не надають кулям тих якостей, які необхідні під час гри.

Але перш ніж розбиратися, з чого роблять кулі для більярда сьогодні, потрібно розуміти, що існує 2 категорії гравців - професіонали і аматори. І цілком логічно, що інвентар для кожної категорії буде відрізнятися, в першу чергу, якістю, в другу - ціною.

Для професійної гри в більярд використовують кулі, виготовлені з фенолформальдегідної смоли, яку стала виробляти близько 100 років тому одна бельгійська компанія. Сьогодні цей виробник забезпечує кулями майже 80% ринку по всьому світу. Тут ідеально все - вага, баланс, щільність, точність розмірів, стійкість, а також безліч інших якостей.

А ось любителям доводиться задовольнятися кулями з поліестеру, як правило, вироблених в Китаї. Вони помітно поступаються фірмовим бельгійським, особливо по довговічності. Але для аматорського більярду цілком підходять, та й вартість їх значно менше.

Допоможемо з будь-яких питань